Bouw onzelfstandige studentenwoningen om eenzaamheid te bestrijden

Bouw onzelfstandige studentenwoningen om eenzaamheid te bestrijden

Er is een enorme behoefte aan onzelfstandige studentenhuisvesting, dat blijkt uit een onderzoek van STIP, ORAS en WijWonen met rond de 700 respondenten. Het onderzoek is uitgevoerd met het oog op de huidige status van studentenhuisvesting in Delft en is een mooie aanvulling op de evaluatie studentenhuisvesting van de Gemeente Delft.

“Überhaupt is er een enorm tekort aan huizen voor studenten, wat ook door de Gemeente wordt erkend in de evaluatie studentenhuisvesting” aldus Tim Scholts, lid van de studentenraad van de TU Delft. Scholts: “Bij het zoeken van een woonplek heeft een grote meerderheid behoefte aan een woning met andere studenten. Sterker nog, de meeste studenten geven aan dat zij wonen met huisgenoten belangrijker vinden dan prijs en ruimte voor het zoeken naar een huis”. 54 procent van de respondenten gaf aan dat wonen met huisgenoten de hoogste prioriteit was bij de keuze voor hun woning, ten opzichte van 19 procent eigen voorzieningen, 15 procent prijs en 12 procent ruimte van de kamer. 

Die behoefte naar onzelfstandige woningen is er met reden. Marcel Harinck, Gemeenteraadslid voor STIP: “Het onderzoek laat zien dat mensen die alleen wonen zich ook vaker eenzaam voelen. We zien dat het eenzaamheidsgevoel al enorm afneemt als mensen samenwonen met een paar anderen en vrijwel verdwijnt bij grotere huizen”. De cijfers laten een toenemend gevoel van eenzaamheid zien wanneer mensen weinig tot geen huisgenoten hebben.

David Sarkisian, bestuurslid bij WijWonen: “De tijd begint te dringen, daarom pleiten we voor meer actie. Er is een taskforce studentenhuisvesting, maar daar zijn tot nu toe weinig concrete resultaten uit gekomen. Het liefst zien we meer projecten die gericht zijn op community in de vorm van onzelfstandige woningen.”. Laura Tangelder, bestuurslid bij WijWonen : “De winstgevendheid van studio’s drukken de bouw van onzelfstandige woningen, wij vinden dat de verantwoordelijke partijen zich voor beide soorten woonvormen moeten inzetten”. De organisaties roepen de Gemeente Delft, de TU Delft en DUWO op om de handen bij elkaar te steken en daadwerkelijk onzelfstandige studentenhuisvesting te gaan bouwen als significant onderdeel van de ambitie van het bijbouwen van 2500 nieuwe studentenwoningen.